how to develop own website

Dezvoltatorii imobiliari si noua Lege a asociatiilor de proprietari: Patru aspecte importante

De putina vreme, respectiv la sfarsitul lunii septembrie, a intrat in vigoare noua lege a asociatiilor de proprietari, lege care stabileste o serie de reglementari si pentru dezvoltatorii imobiliari sau cei care detin ansambluri rezidentiale. De aceea, prezentam in articolul de fata cele mai importante dintre aceste prevederi.
Incepand de vineri, 28 septembrie 2018, cadrul legislativ al asociatiilor de proprietari a fost modificat, prin intrarea in vigoare a Legii nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor. Acest act normativ reglementeaza toate aspectele legate de infiintarea asociatiilor de proprietari si chiriasi, de folosirea, modificarea sau intretinerea locuintei, stabileste normele de convietuire in bloc si altele.
Pe langa cele mentionate mai sus, Legea nr. 196/2018 mai stabileste si o serie de reglementari pentru cei ce dezvolta sau detin ansambluri rezidentiale. Unele dintre aceste reglementari vizeaza, mai exact, modul in care se pot infiinta asociatiile de proprietari in aceste ansambluri rezidentiale, care sunt obligatiile dezvoltatorilor imobiliari si ce categorii de dezvoltatori trebuie sa respecte aceste obligatii.
1. Obligatiile impuse de noua lege a asociatiilor dezvoltatorilor imobiliari si proprietarilor ansamblurilor rezidentiale. O prima obligatie a dezvoltatorilor este de a-i informa pe cei care cumpara apartamente in ansamblurile construite de ei cu privire la necesitatea constituirii unei asociatii de proprietari. Tot noua lege a proprietarilor stabileste o alta obligatie pe care o au dezvoltatorii, si anume obligatia acestora de a furniza servicii de utilitati publice pentru absolut toti locatarii ansamblului rezidential.
2. Totusi, exista si anumite categorii de dezvoltatori imobiliari care nu trebuie sa respecte obligatiile impuse de noua legislatie privind asociatiile. Astfel, potrivit specialistilor care au raspuns intrebarilor redactiei noastre, dezvoltatorii persoane fizice nu trebuie sa respecte obligatii despre care vorbeam mai sus.
3. Dezvoltatorii imobiliari trebuie sa asigure tuturor proprietarilor de locuinte din ansamblul rezidential toate conditiile pentru ca acestia sa se organizeze in asociatii, chiar daca ansamblul rezidential contine un singur bloc. Dupa cum stabileste legea intrata in vigoare vineri, spre deosebire de acceptia traditionala din domeniul constructiilor, un ansamblu rezidential poate fi considerat si un singur bloc.
4. Totodata, Legea nr. 196/2018 stabileste si modul in care se pot contracta si factura serviciile de utilitati publice in ansamblurile rezidentiale. Pe langa toate obligatiile mentionate anterior pe care trebuie sa le respecte dezvoltatorii, actul normativ prevede si modul in care se pot incheia contractele cu furnizorii de utilitati. Astfel, utilizator poate fi, in functie de modul in care a fost realizat bransamentul utilitatilor, proprietarul ansamblului rezidential, asociatia de proprietari sau chiar proprietarii apartamentelor.
Sursa: www.avocatnet.ro

INTERESATI DE O COLABORARE?

Contacteaza-ne pentru a afla mai multe detalii despre cum putem deveni parteneri

Adresa

Prelugirea Ghencea Nr.333
Bucuresti Romania
Telefon: 0745.094.211
Email: office@contacaruntu.ro