Concediul de crestere a copilului (CCC) in varsta de pana la doi ani poate fi acordat oricaruia dintre parinti, potrivit legislatiei in vigoare. In perioada de CCC, parintele beneficiar are dreptul la o suma de bani pentru care e prevazuta de lege atat o limita minima (recent majorata, dar nu semnificativ), cat si o limita maxima, in vigoare de putina vreme. In situatii de exceptie, beneficiarul poate sa obtina bani si din alte surse in timpul CCC. Mai multe modificari fiscale facute de la inceputul acestui an au afectat indirect si indemnizatia de crestere, dar efectele lor negative au fost reparate intre timp.
Legea da dreptul atat mamei cat si tatalui sa obtina concediul si banii aferenti pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani (trei ani, pentru copilul cu handicap). Pentru asta, trebuie sa fi realizat timp de cel putin 12 luni venituri impozabile in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010.
"Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit (...), beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, respectiv trei ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara", prevede actul normativ amintit.
In afara de banii obtinuti din salarii, activitati independente, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, cele 12 luni de venituri necesare anterior nasterii copilului pot fi constituite integral si din perioade in care, de exemplu, solicitantii au beneficiat de somaj, concediu medical, pensie de invaliditate sau concediu fara plata pentru cresterea copilului.
In perioada 23 martie - 16 septembrie 2018, din pricina unor modificari fiscale facute in prima parte a anului, persoanele care au obtinut (si) venituri din drepturi de autor nu le-au putut valorifica in contextul indemnizatiei pentru concediul de crestere a copilului. Situatia a fost remediata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 81/2018, care a facut ca aceste venituri sa fie luate din nou in calcul, iar cei care au obtinut indemnizatii diminuate in aceasta perioade pot obtine diferentele de bani pana la finalul acestui an.
Important! Banii si concediul de crestere a copilului se cuvin pentru fiecare dintre nasteri, daca parintii au mai mult de un copil.
In afara de conditiile de mai sus, parintele care vrea sa intre in CCC trebuie sa indeplineasca si urmatoarele conditii:
- sa fie cetatean roman, strain sau apatrid (adica fara cetatenie);
- domiciliul/resedinta sa-i fie pe teritoriul Romaniei;
- locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
Atentie! Nu se transfera de la un parinte la altul dreptul la CCC. Daca ambele persoane din familie au dreptul la CCC, regula este ca cel putin o luna din perioada totala a CCC este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept. Astfel ca, daca mama intra in concediul de crestere, tatal trebuie sa stea si el in concediu, in locul mamei, cel putin o luna.
Ce bani poti sa primesti in CCC
Potrivit ordonantei, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului.
De la 1 ianuarie 2018, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului are o limita minima de 1.250 de lei, in crestere de la 1.232 de lei (valoarea minima in 2017). Daca anul trecut indemnizatia minima se calcula raportat la salariul minim, lucrurile s-au schimbat, mai nou. Acum, indemnizatia minima se raporteaza la valoarea indicelui social de referinta, care este de 500 de lei.
"Cuantumul minim al indenizatiei nu poate fi mai mic decat suma rezultata prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, denumit in continuare ISR si nici mai mare de 8.500 lei", scrie in cea mai noua forma a ordonantei sus-mentionate.
Avem, asadar, o limita minima si una maxima pentru banii de CCC:
- un parinte trebuie sa primeasca cel putin 1.250 de lei in fiecare luna de CCC (daca s-ar fi raportat la salariul minim, cum era inainte, minimul ar fi fost cu cateva sute de lei mai mare);
- indiferent de cat de mari sunt veniturile ce le obtine, un parinte nu poate primi mai mult de 8.500 de lei lunar.
- un parinte trebuie sa primeasca cel putin 1.250 de lei in fiecare luna de CCC (daca s-ar fi raportat la salariul minim, cum era inainte, minimul ar fi fost cu cateva sute de lei mai mare);
- indiferent de cat de mari sunt veniturile ce le obtine, un parinte nu poate primi mai mult de 8.500 de lei lunar.
Ce documente iti trebuie
Pentru a beneficia in mod legal de concediul si indemnizatia de crestere a copilului, parintele interesat trebuie sa depuna o cerere, conform OUG nr. 111/2010, insotita de urmatoarele documente (nu sunt necesare copii legalizate):
- copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;
- actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, dupa caz;
- actele doveditoare care sa ateste veniturile obtinute in ultimele 12 luni inainte de data nasterii copilului;
- dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
- dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
- orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
Acestea se depun, potrivit ordonantei, la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta. Cererile sunt solutionate prin decizie in 15 zile lucratoare de la inregistrarea la agentiile teritoriale (unde au fost trimise de primarii), acestea fiind comunicate solicitantilor in cinci zile lucratoare de la emitere.
Mai ai voie sa obtii alte venituri in CCC?
Regula e ca cel ce primeste indemnizatia de CCC nu poate sa mai realizeze si alte venituri in perioada respectiva. Altfel, se va suspenda dreptul la bani (suspendare care va interveni in ziua imediat urmatoare). Totusi, OUG nr. 111/2010 a prevazut si cateva exceptii de la aceasta regula:
- persoana primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu
- cel indreptatit primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
- beneficiarul realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel nu depaseste de trei ori cuantumul minim al indemnizatiei.
In acest din urma caz, parintele are voie sa obtina venituri impozabile, fara sa-i fie suspendata plata indemnizatiei, daca acestea nu depasesc intr-un an calendaristic 3.750 de lei (1.250 lei x 3).
Sursa: www.avocatnet.ro