bootstrap templates

Legea care permite plata trimestriala a dividendelor a fost publicata in Monitorul Oficial

Incepand cu data de 15.07.2018 societatile infiintate in baza Legii nr. 31/1990 pot sa distribuie trimestrial dividende ce provin din profitul exercitiului financiar in curs. ”Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve”, se arata in document.
Astfel, repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare, aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor.
• Retinem in acest sens ca suma permisa la distribuire se diminueaza cu eventualele pierderi reportate din anii anteriori si cu rezervele obligatorii si doar profitul ramas se poate distribui. Se recomanda in acest caz sa se acopere mai intai pierderile contabile si apoi sa se efectueze repartizarea de dividende.
    • Calculul anual al rezultatului exercitiului si regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar, trebuie sa aiba loc dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale.
    • Foarte important: Obligatia de restituire intervine pentru persoanele care au incasat dividende trimestrial, iar conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun.
• De retinut: societatile care opteaza pentru repartizarea trimestriala de dividende au obligatia sa intocmeasca situatii financiare interimare. Acestea sunt supuse auditului, in situatia in care persoanele care le intocmesc au obligatia de auditare statutara a situatiilor financiare anuale sau opteaza pentru auditarea acestora, potrivit legii. Situatiile financiare interimare sunt supuse verificarii de catre cenzori in cazul in care situatiile financiare anuale fac obiectul verificarii de catre cenzori.
    • Cu aceasta ocazie, se modifica si reglementarea privind distribuirea de dividend prevazuta de Legea nr. 61/1990 privind societatile, republicata cu modificari.
    • Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face In termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.
    • In caz contrar, societatea datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti. Adunarea generala a actionarilor/asociatilor poate sa stabileasca o dobanda mai mare.
• Mare atentie: este considerata in continuare INFRACTIUNE fapta prin care o persoana ”incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite in cursul exercitiului financiar pe baza situatiei financiare interimare si anual, pe baza situatiilor financiare anuale, sau contrar celor rezultate din acestea.”
    • Amintim si faptul ca prevederi similare s-au adoptat si pentru societatile cooperatiste fiind modificata si Legea cooperatiei nr. 1/2005 cu modificari ulterioare. si aceste entitati pot sa distribuie dividende trimestrial, iar incasarea de dividende din profituri fictive este infractiune.
    • Avand in vedere aceste noi reglementari asteptam ca autoritatile sa publice situatiile financiare interimare pentru a putea face plata de dividende trimestriale.
Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.
Sursa: www.economie.hotnews.ro

INTERESATI DE O COLABORARE?

Contacteaza-ne pentru a afla mai multe detalii despre cum putem deveni parteneri

Adresa

Prelugirea Ghencea Nr.333
Bucuresti Romania
Telefon: 0745.094.211
Email: office@contacaruntu.ro