TVA-ul pentru cazare si restaurante va scadea la 5% din noiembrie 2018, spre deosebire de cota de 9%, aplicata in prezent. Aceasta masura are scopul de a stimula turismul si productivitatea si eficienta in acest domeniu, precum si competitivitatea, alaturi de reducerea evaziunii fiscale, este prevazut intr-un proiect de ordonanta de urgenta aparut recent pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.
Conform Proiectului de ordonanta de urgenta a Guvernului privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea unor acte normative, ce a fost publicat sambata in dezbatere pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, TVA-ul va scadea la 5% in domeniul turistic. In prezent, actuala cota redusa este de 9% pentru serviciile din domeniul turistic. Pentru a se aplica, acesta trebuie aprobat si publicat in Monitorul Oficial.
In concret, se urmareste aplicarea unei cote de TVA la 5%, incepand cu luna noiembrie 2018, in cazul urmatoarelor activitati:
- cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;
- serviciile de restaurant si de catering, inclusiv in cazul servirii de bere (dar nu sunt incluse aici alte bauturi alcoolice);
- dreptul de utilizare a facilitatilor sportive, in afara de cazul organizatiilor fara scop lucrativ care ofera servicii de practicare a sportului ca activitate de baza (in acest caz, activitatea respectiva fiind scutita total de taxa);
- accesul la balciuri, parcuri de distractii si parcuri recreative (acestea n-au, in prezent, o cota redusa de TVA).
Masura va fi luata in contextul unui plan de stimulare a domeniului turistic in Romania. De asemenea, se doreste incurajarea turismului si prin atragerea investitiilor, conform unui comunicat al Ministerului Turismului prin care s-a anuntat initial masura reducerii TVA-ului.
Alte masuri ce vor fi luate, conform aceluiasi comunicat, tot in scop de stimulare a turismului romanesc, se refera la incurajarea turismului balnear, prin facilitati privind redeventele.
Din punct de vedere legislativ, Ministerul Turismului mai lucreaza si la Legea Turismului, urmand a se crea un cadru legal favorabil promovarii turismului romanesc.
Atentie! Pentru a se aplica, scaderea de TVA la 5% inclusa in proiectul de act normativ trebuie sa fie adoptata de Guvern si publicata in Monitorul Oficial. De asemenea, modificarile respective, daca sunt adoptate astfel cum au fost propus, vor intra in vigoare la 1 noiembrie 2018.
Sursa: www.avocatnet.ro